Sy en brödkorg

Mitt senaste alster! En brödkorg!

Du behöver två tyger. Cirka 25 cm av varje om det är 140-150 cm brett (beror lite på hur mönstret ser ut). Jag valde två liknande men i olika färgställningar. Det är ett tyg från IKEA som jag spanat in länge men inte riktigt vetat vad jag skulle göra med det. Men igår slog det mig, en brödkorg ska det bli!

Vill du göra en likadan? Följ min beskrivning:

1. Klipp ut en rektangel och en cirkel av det ena tyget. Det är bra om du låter något runt du har hemma bestämma storleken på cirkeln. (Jag försökte först göra en hemmagjord passare, men det blev allt annat än runt.) Till den här brödkorgen har jag använt en assiett med diametern 20 cm.

Kommer du ihåg sedan du gick i skolan hur du räknar ut omkretsen av en cirkel? Inte jag. Jag måste alltid googla det för jag blandar ihop det om det är radien eller diametern man ska multiplicera med pi… Omkretsen av en cirkel = 3,14 x diametern. I detta fallet alltså 62,8 cm. Jag ville ha brödkorgen 21 cm hög, så med två centimeters sömnsmån på alla håll klippte jag ut en rektangel som var 64,8 x 23 cm.

Tips! Vik tyget dubbelt INNAN du klipper… Lägg ena sidan mot en rak kant och märk ut var du ska klippa på flera ställen så det inte blir snett. Det lärde jag mig idag.

Så här ska det inte se ut.

 

2. Vik rektangeln en gång på mitten så att baksidan av tyget är utåt. Sy ihop med en raksöm en cm in från den ovikta kanten.

2. Nåla ihop cirkeln och rektangeln, framsida mot framsida. Eller ut och in, kan man också säga. Tänk på tygets mönster så det inte hamnar upp och ner. Jag vet inte om det är mitt måttband som spökar, eller om det bara är min matematiska förmåga som inte kan förstå att jag här när jag nålade ihop delarna behövde sy in rektangeln ytterligare en centimeter. Men hellre det än att upptäcka att rektangeln är för liten!

3. Sy fast cirkeln på rektangeln. Ta det lugnt, lägg tygen kant i kant med varandra efterhand som du sytt några stygn så är det inga problem att sy trots att det svänger hela tiden. Vänd rätt påsen. Tadaa! Första delen klar!

4. Gör nu precis likadant igen med det andra tyget. Men när du sytt ihop cirkeln och rektangeln behöver du inte vända rätt den här påse nummer två.

5. Sätt påse nummer två i påse nummer ett. Klipp av eventuellt överflöd som sticker upp över den andres kant. Tänk på att fästa om trådar om du klipper av där du fäst dem.

6. Vik ner kanten och begrunda om du är nöjd med proportionerna. Annars klipp av mer. Vill du ha den högre är det värre, då är det bara till att börja om på punkt 1 och det vill man inte. Försök isåfall intala dig att det är väldigt bra med en låg brödkorg!

7. Vik in ungefär en centimeter av båda tygerna. Se bild. Nåla.

8. Sy så rakt du bara kan längs den nyligen vikta kanten. Tips: Koncentrera dig och sy väldigt långsamt. Håll fullt fokus på att pressarfoten har samma avstånd till kanten hela tiden.

Nu är den klar!

Vänd den ut och in om du någon dag känner för lite förändring här i livet.

Strunta i att vika ner kanten och vips gör sig baguetter väldigt bra i den! Fast det kanske inte är så ofta man serverar ett gäng icke skivade baguetter.

Är det något som är oklart är det bara att fråga!

Lycka till!

9 tankar om “Sy en brödkorg

  1. Den är så himla fin, så fin i det tyget. Googlade och hittade till din sida. Använde din tutorial och sydde jag mina två första brödkorgar idag. Tack för beskrivningen, fungerade perfekt. =)

  2. Hej! Väldigt bra beskrivning på brödkorgen,så den skall jag testa och sy. Väldigt fint tyg du har sytt i, har gjort gardinkappor till min dotter i samma tyg.

  3. Ping: Julklappspyssel nr. 1/DIY Christmas present no. 1 | Mina jag och migrän

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s